Huisartsenpraktijk Limbricht

 

Nieuws Huisartsenpraktijk Limbricht

Welkom op de nieuwspagina van Huisartsenpraktijk Limbricht, wij zullen hier regelmatig een bericht plaatsen over  actualiteiten in onze huisartsenpraktijk. Hieronder ziet u ook de ''nieuws feed'' van thuisarts.nl, hier vind u betrouwbare en onafhankelijke informatie én adviezen van uw arts over gezondheid en ziekte. 


Griep-/Pneumokokkenprik 2024

Griepprik 2024
Heeft u diabetes , een hart-, long of nierziekte, ernstig overgewicht of een verminderde weerstand? Of bent u  60 jaar of ouder?
Griep kan dan ernstige gevolgen voor u hebben. Wij nodigen u uit voor de gratis griepprik.

Pneumokokkenprik 2024
De pneumokokkenprik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit najaar ontvangen mensen van 60 tot en met 63 jaar (geboren vanaf 1-1-1961 tot en met 31-12-1964). De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.

De griepprik en pneumokokkenprik worden gezet op donderdag 7 november 2024

Indien u in aanmerking komt voor de griep-/pneumokokkenprik ontvangt u tussen 14-27 oktober een uitnodiging per post.
Heeft u na 27 oktober geen uitnodiging ontvangen, maar denkt u wel in aanmerking te komen voor de griepprik? Neem dan contact op met de assistente.

Bent u verhinderd op 7 november? Dan kunt u ná deze datum contact opnemen voor een nieuwe afspraak.


Nieuwe huisarts in opleiding

Per 01-03-2024 is mevrouw drs. Voss bij ons gestart als huisarts in opleiding (HAIO). Zij zal gedurende een jaar in de praktijk aanwezig zijn.
We kijken met enthousiasme uit naar de samenwerking in de praktijk!

drs. Voss is aanwezig op dinsdag, woensdag en vrijdag.

Huisarts in opleiding
Dit is een arts die de driejarige beroepsopleiding tot huisarts volgt. Een HAIO is volledig bevoegd voor alle geneeskundige handelingen inclusief het uitschrijven van medicatie en het verwijzen naar een specialist. De huisarts in opleiding doet zelfstandig spreekuur onder supervisie van de opleider. De patiëntencontacten worden dagelijks nabesproken met de opleider. Wanneer het nodig is, gebeurt dit ook wel tijdens het consult.


We worden momenteel veel gebeld door hoestende en proestende mensen.

Mensen vragen om medicijnen of willen controle van hun longen. Dit is meestal echt niet nodig.

Hoesten komt bijna altijd door een virus. Hier helpen geen medicijnen tegen! Ouderwets een dropje of zuurtje om de keel te smeren en uitzieken maar.

Mensen vragen vaak om een recept voor Codeïne. Dit werd vroeger gegeven als hoestdempend middel. Echter is uit onderzoek gebleken dat het niet beter helpt dan een dropje of zuurtje, maar wél vervelende bijwerkingen kan geven (moe, suf, duizelig, moeilijke stoelgang). Daarom geven wij dit liever niet!

Pijn of koorts? Dan helpt Paracetamol echt het allerbeste! Je mag vier keer per dag twee Paracetamol van 500mg tegelijk nemen.

Mensen vragen vaak om “een kuurtje”. Hiermee wordt antibiotica bedoeld. Antibiotica maken bacteriën kapot. We geven dus alleen “een kuurtje” als we denken aan een bacteriële infectie. Een bacteriële infectie maakt mensen vaak zieker dan een virale infectie. Ook meten we in het bloed dan vaak hoge ontstekingswaarden.

Heel vaak heeft u dus geen dokter nodig en is het echt, hoe lastig ook, een kwestie van uitzieken. Wij kunnen er niet voor zorgen dat klachten sneller over gaan.

Wanneer is het wél verstandig om te bellen?

  • je bent kortademig terwijl je rustig zit/ligt
  • je piept of bromt bij het ademen
  • je hebt koorts en raakt hierbij suf of in de war
  • je hoest bloed op
  • je bent bekend met een verminderde afweer

Onze assistentes vragen alle klachten goed uit. Daarna geven ze u advies, of er wordt met een dokter overlegd, of u krijgt een afspraak of huisbezoek.

Beterschap allen!

Zie ook:

www.thuisarts.nl en zoek op hoesten of griep
www.moetiknaardedokter.nl
(bron: diverse websites)


Heeft u al akkoord gegeven voor het LSP(Landelijk Schakelpunt)?

Goede, veilige en snelle zorg – dat willen we allemaal. Of je nu chronisch ziek bent, of na een ongelukje op de huisartsenpost komt. Die goede, veilige en snelle zorg begint met informatie. Informatie over jouw gezondheid op dat moment. Want niet alle zorgaanbieders weten waar jij last van hebt (gehad). Gelukkig kunnen zij belangrijke gegevens over jouw gezondheid met elkaar delen via het Landelijk Schakelpunt. Uitwisselen mag alleen als het nodig is voor jouw behandeling. En alleen als jij daar toestemming voor hebt gegeven.

Jouw toestemming kun je op drie manieren regelen:

Optie 1: Mondeling: geeft het door aan bij de assistente
Optie 2: Via een ingevuld toestemmingsformulier, deze download u hier:  Toestemmingsformulier
Optie 3: Vul het toestemmingsformulier in op onze website, klik hier
Optie 4: Regel het online op Volgjezorg*


*Online regelen kan door in te loggen op je 'Persoonlijke omgeving'. Ga dan naar de tegel ‘Toestemmingen’ en volg de instructies.


Bloed prikken in de praktijk

Vanaf 01-10-2022 wordt er op woensdag en vrijdag bloed geprikt in onze praktijk door Zuyderland, de prikdienst is aanwezig van 08:00-10:00 en werkt volgens afspraak. Met deze wijziging komt het bloed prikken op dinsdag te vervallen.